Θαυμάστε την απάντηση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στον τοπικό τύπο!
Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα πέτρα για την προστασία του Σπερχειού ποταμού αλλά και την ανάδειξή του σε πηγή ζωής, ευφορίας και ανάπτυξης έδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας.
Με αφορμή τα σχόλια διαφόρων οικολογικών φορέων αλλά και την κατάθεση ερώτησης από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, αναφορικά με τη μόλυνση του Σπερχειού ποταμού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας υπογράμμισε τα ακόλουθα :
1. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας εφαρμόζονται οι προβλεπόμενοι κανονισμοί ελέγχου στην περιοχή του Σπερχειού ποταμού και γενικότερα στο Νομό Φθιώτιδας, τόσο της ελληνικής, όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
2. Πραγματοποιούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι με επιτόπιες επισκέψεις στις παραποτάμιες βιοτεχνικές ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις και λαμβάνονται δείγματα από τα νερά του ποταμού για εργαστηριακές εξετάσεις στα διάφορα κέντρα αναφοράς. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις των εγκεκριμένων αδειών, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις.
3. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΝΑ Φθιώτιδας γίνεται ενημέρωση με βάση το διαχειριστικό σχέδιο στερεών απόβλητων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υπογραμμίζεται ότι προβλέπεται η δημιουργία χώρου διατήρησης στερεών απόβλητων στον οποίο περιλαμβάνονται και οι οικισμοί πλησίον του Σπερχειού ποταμού. Στη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο κοινός βιολογικός καθαρισμός των Δήμων Μακρακώμης και Σπερχειάδας και στη φάση ολοκλήρωσης της μελέτης ο βιολογικός καθαρισμός των ΔΔ Θερμοπυλών, Λυγαριάς, των Δήμων Υπάτης και Λιανοκλαδίου, καθώς και του ΔΔ Φραντζή.
4. Οι αγρότες έχουν ενημερωθεί και ενημερώνονται, μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη διοργάνωση ημερίδων και επιτόπιων επισκέψεων σε όλους τους Δήμους του νομού Φθιώτιδας με την παρουσία και του ίδιου του Νομάρχη. Κατά τις επισκέψεις αυτές γίνεται λεπτομερής ανάλυση των προβλεπόμενων διατάξεων και των τρόπων διαχείρισης των απόβλητων των αγροχημικών και επισημαίνεται, με έμφαση, η αναγκαιότητα του περιορισμού της χρήσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, καθώς και η αποφυγή ρίψης αδειανών συσκευασιών στον ποταμό ή στην πέριξ αυτού περιοχή.
5. Όπως είναι γνωστό η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και ο Μαλιακός κόλπος, εντάσσονται στην περιοχή NATURA 2000 (φύση 2000). Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας έχει ζητηθεί επικαιροποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή αυτή και βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης της συντάξεώς της.
Συνεπώς από την πλευρά μας, έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και σχεδιάζουμε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, ώστε ο Σπερχειός ποταμός να καταστεί πηγή ζωής, ευφορίας και ανάπτυξης».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου