Follow @SStamellos




«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...»
Χρόνης Μίσσιος

19 Μαρ 2011

Διαμαρτυρία και αγανάκτηση εκφράζουν οι πολίτες για το Πλατανόδασος Μεξιατών


ΠΡΟΣ: Δασάρχη Λαμίας
κ. Νικ. Περδικάκη
ΚΟΙΝ.: 1) Διευθυντή Δασών Περιφέρειας
2) Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
3) Δήμαρχο Λαμίας
4) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας

ΘΕΜΑ: «Προστασία παραποτάμιου πλατανόδασους Σπερχειού».

Σας επισημαίνουμε ότι:
Η νότια ζώνη της παραποτάμιας περιοχής του Σπερχειού που εκτείνεται από τη γέφυρα Λουτρών Υπάτης μέχρι τη γέφυρα των Κομποτάδων, αποτελεί [...]τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανυπολόγιστης οικολογικής και οικονομικής αξίας.
Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Λαμία και τα γειτονικά χωριά, γι΄ αυτό και την επισκέπτονται πολλοί περιπατητές, φυσιολάτρες, μαθητές σχολείων αλλά και κυνηγοί, λαθροϋλοτόμοι, εργολάβοι παράνομης αμμοληψίας, πυρομανείς και καταπατητές εκτάσεων. Επίσης, αποτελεί εύκολη λύση για την ανεξέλεγκτη απόθεση κάθε είδους σκουπιδιών και μπάζων.
Όπως σας είναι γνωστό, η έκταση αυτή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 και αποτελεί δημόσια δασική γη, στην οποία επιβιώνει ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα παραποτάμια πλατανοδάση της Φθιώτιδας. Προστατεύεται κύρια από την υπηρεσία σας.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται έξαρση των προσβολών που δέχεται, με συνέπεια την ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση του δάσους.
Εμείς, οι υπογράφοντες, εκφράζοντες τη βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον της περιοχής αλλά και την οργή μας για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε ότι μόνο κατά τον μήνα Φεβρουάριο που μόλις πέρασε και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, σημειώθηκε σωρεία οφθαλμοφανών παράνομων πράξεων, όπως:
• ανελέητο κόψιμο πλατανιών και άλλων δένδρων
• εμπρησμός για την πιθανή μετατροπή δασικής έκτασης σε αγροτική (δελτίο συμβάντων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 8 Φεβρουαρίου 2011)
• παράνομο κυνήγι και εκτεταμένη ρύπανση από χιλιάδες φυσίγγια και σκάγια μολύβδου
• ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών
• αυθαίρετη δημιουργία πίστας μοτοκρός,
χωρίς να πέσει στην αντίληψή μας η παραμικρή επέμβαση όσων είναι εντεταλμένοι για την προστασία της, εκτός της Πυροσβεστικής την οποία εμείς καλέσαμε όταν αντιληφθήκαμε τη φωτιά.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχει σχετικό φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό

Παρακαλούμε να ενεργήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να ληφθούν, κατεπειγόντως, δραστικά μέτρα προστασίας της περιοχής και του οικοσυστήματος.
Πρότασή μας είναι να κλείσουν άμεσα οι παράδρομοι και να τοποθετηθούν μπάρες στις εισόδους του πλατανόδασους, ώστε να είναι αδύνατη η κυκλοφορία τροχοφόρων που μεταφέρουν σκουπίδια και λαθροϋλοτόμους. Σε περίπτωση μη υιοθέτησης της πρότασης αυτής οφείλετε να προστατέψετε την περιοχή με τη συνεχή παρουσία φυλάκων. Ακόμη και το Σαββατοκύριακο, γιατί, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, τότε συμβαίνουν οι περισσότερες παράνομες δραστηριότητες που απειλούν το δάσος.
Είμαστε στη διάθεσή σας για σχετική συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Ομάδα Πολιτών ΠΑΡΟΝΤΕΣ
parontes2011@gmail.com

Δελόπουλος Γιώργος 22310 94047
Σκούρας Θανάσης 6977270513
Φρούτας Νίκος 6974934245
Συλεούνης Στέλιος 6977985055
Χονδραλής Μπάμπης 6975852167
Λαϊνάς Αλέκος 6932483960
Σταματόπουλος Δημήτρης 6977473270
Σταμέλλος Στέφανος 6977261256
Στασινός Κώστας 6976860719
Σταματόπουλος Σταμάτης 6944663831
Πρατίλας Λουκάς 6932271106
Παπαναγιώτου Αποστόλης 6976218069
Κούρτης Βασίλης 6947375441
Όμιλος Φίλων του Δάσους









Διαβάστε επίσης την επιστολή στον Δήμαρχο Λαμιένων κ Κοτρωνιά για το θέμα κυρίως των σκουπιδιών

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Λαμίας
κ. Γ. Κοτρωνιά
ΚΟΙΝ.: Δασαρχείο Λαμίας

ΘΕΜΑ: «Ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι στο πλατανόδασος Σπερχειού.»

Κύριε Δήμαρχε,

στην περιοχή μεταξύ των γεφυρών Λουτρών Υπάτης και Κομποτάδων του ποταμού Σπερχειού, στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Λαμίας, υπάρχουν πολλοί χώροι όπου συνεχώς σημειώνεται παράνομη απόθεση σκουπιδιών και μπάζων.
Πρόσφατα, συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Λαμίας, με μηχανοκίνητα μέσα εμφανίστηκε στην περιοχή και με σκοπό, πιστεύαμε, την αποκομιδή των σκουπιδιών, προέβη σε μια ακατανόητη, βιαστική και αναποτελεσματική επέμβαση, προκαλώντας μεγαλύτερη επιβάρυνση στο παραποτάμιο δασικό περιβάλλον από αυτή που κλήθηκε να αποκαταστήσει.
Συγκεκριμένα, στο κεντρικό ανάχωμα που διασχίζει το πλατανόδασος, το μηχάνημα του Δήμου (φορτωτής) απλώς έσπρωξε τα σκουπίδια και τους σωρούς μπάζων προς τα πρανή με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και την απαράδεκτη επέκταση τμημάτων των πρανών σε βάρος της βλάστησης και μάλιστα με υλικά τα οποία έπρεπε να φορτωθούν και να μεταφερθούν στον νόμιμο σκουπιδότοπο του Δήμου. Σε άλλα σημεία του πλατανόδασους, το μηχάνημα σκόρπισε τα σκουπίδια και στη συνέχεια μετέφερε αμμοχάλικο από την κοίτη του ποταμού για να τα κρύψει!
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη βάναυση προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου το πρόβλημα των σκουπιδιών στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία, όπως σας είναι γνωστό, ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ 2000, και παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να καθαριστούν πραγματικά όλοι οι χώροι που σήμερα αποτελούν εστίες ρύπανσης και απειλούν ανθρώπους και φυσικό οικοσύστημα.
Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η «επέμβαση» του Δήμου αλλά και άλλοι σκουπιδότοποι που δεν έγιναν(;) αντιληπτοί από το συνεργείο.
Είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου για να υποδείξουμε τα σημεία που χρειάζονται παρέμβαση.

Ομάδα Πολιτών ΠΑΡΟΝΤΕΣ
parontes2011@gmail.com

Δελόπουλος Γιώργος
Σκούρας Θανάσης
Συλεούνης Στέλιος
Φρούτας Νίκος
Λαϊνάς Αλέκος
Χονδραλής Χαράλαμπος
Σταμέλλος Στέφανος
Σταματόπουλος Δημήτρης
Στασινός Κώστας
Κούρτης Βασίλης
Κούτρας Παναγιώτης
Κουραβάνας Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: