Follow @SStamellos




«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...»
Χρόνης Μίσσιος

18 Φεβ 2008

ΑΠΘ: Αδιαφορία της Πολιτείας
απέναντι στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους - 14/2/2008

--------------------------------------------------------------------------------
Αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας, καταγγέλλει ψήφισμα του Τμήματος Βιολογίας και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Α.Π.Θ. (των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών), με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου των Ε.Ε.Κ. της 31ης Ιανουαρίου 2008 (υπόθεση C-264/07).

Ειδικότερα το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση της 31ης Ιανουαρίου 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ελλάδας, (υπόθεση C?264/07 για «Παράβαση κράτους μέλους – Οδηγία 2000/60/ΕΚ – Προστασία και διαχείριση των υδάτων – Μη κατάρτιση των προβλεπόμενων αναλύσεων – Παράλειψη διαβιβάσεως των απαιτούμενων συνοπτικών εκθέσεων») αναδεικνύει και πάλι την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

Οι λεκάνες απορροής των ποταμών (π.χ. Σπερχειός, Αξιός) και των θαλάσσιων κόλπων της Ελλάδας (π.χ. Θερμαϊκός), κινδυνεύουν άμεσα από την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Η λειψυδρία και η υφαλμύρωση που θα είναι εντονότερη μέχρι το τέλος του αιώνα, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, θα αφανίσει σημαντικούς υγροτόπους και λίμνες στη χώρα μας (π.χ. έχει ήδη υποχωρήσει η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, της λίμνης της Βεγορίτιδας, της λίμνης της Κορώνειας).

Θεωρούμε, όπως άλλωστε και άλλοι επιστημονικοί φορείς έχουν διακηρύξει, ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των λεκανών απορροής των Περιφερειών της χώρας μας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να στηριχθούν στην παρακολούθηση της οικολογικής ποιότητας των επιφανειακών υδάτων (ποτάμια, λιμναία, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) με βιολογικά, υδρομορφολογικά και φυσικοχημικά ποιοτικά στοιχεία σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 Ε.Κ. και το νόμο 3199/2003 (με τις Υ.Α. και το Π.Δ. που ακολούθησαν). Η δε προσέγγιση πρέπει να είναι διεπιστημονική.

Τα Τμήματα που συμμετέχουν στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.) διαθέτουν την τεχνογνωσία, ήταν και είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων της χώρας να προσφέρουν την αναγκαία διεπιστημονική προσέγγιση της εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας και της διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του Περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: